Wie jarig is, trakteert ... op een festival
Vrijdag 23 juni
13:00 - 17:00
Locatie: Fontys Pulsed, Rachelsmolen 1, Eindhoven
Vier de verbinding mee! Scroll naar beneden voor meer informatie en het programma.
Het enige constante in onderwijs? Verandering! In het spanningsveld tussen sociaal-maatschappelijke en technologische ontwikkelingen zetten we ons iedere dag in om de jeugd voor te bereiden op hun professionele toekomst. Helpen we ze hun talenten te ontplooien en in te zetten. Voor zichzelf en de wereld.
Op 23 juni vieren we 5 jaar Fontys Pulsed Academy. 5 jaar van uitdagingen aangaan, ervaringen opdoen en keuzes maken. Soms gepaard met frustratie, maar altijd bevlogen. Gevoed door mooie ontmoetingen met inspirerende personen uit het werkveld. We vieren dit jubileum daarom graag samen met hen, met jou.
Met Samen Sterk Onderwijs willen we vooruitkijken en samen met jullie nadenken en brainstormen over de inhoudelijke profilering, namelijk Human-Centred Engineering. Samen op een spannende verkenningstocht naar Human-Centred Engineering in relatie tot AI-centred Engineering. Tijdens één van de power talks en workshops, heb je alle ruimte om jouw gedachten hierover te laten gaan en te delen.
En anders doe je dat op de feestelijke afsluiting. Want een festival zonder livemuziek, eten en drinken? Dat kan natuurlijk niet!
Met Samen Sterk Onderwijs zoeken we de verbinding. Niet alleen binnen het onderwijslandschap, maar ook met jou en de bedrijven. Samen helpen we lerenden hun talenten ontdekken en gebruiken, voor persoonlijke groei, voor de wereld. Dus kom, deel je ervaringen en laten we elkaar inspireren.
De volgende sprekers komen je inspireren:
13:00 | Introductie |
13:15 | Blikwisselingen - Power talks over AI en Human Centred Engineering |
14:30 | Interactieve ronde 1 met studenten en het werkveld |
15:30 | Interactieve ronde 2 met studenten en het werkveld |
16:15 | Wrap-up |
Vanaf 17:00 | Afsluiting in festival vibe tot in de avonduren |
Vier 23 juni de verbinding mee en vul het formulier in.
Meer lezen over Human-Centred Engineering? Scroll een stukje naar beneden.
Technologie lost niet alleen onze problemen op, maar creëert ze ook. Het aanmoedigen van jonge engineers om hun prioriteiten te verleggen naar de problemen die daadwerkelijk een oplossing behoeven, kan een wereld van verschil maken. Engineers zijn van oudsher degenen die fysieke oplossingen creëren voor bepaalde problemen. Wanneer rivieren buiten hun oevers traden en landbouwgrond werd overstroomd, bouwden civiel engineers onze dammen. Toen steden zich steeds verder uitbreidden en mensen sneller moesten reizen, ontwierpen werktuigbouwkundig engineers treinen, vliegtuigen en auto's. Toen virussen grote bevolkingsgroepen bedreigden, vonden biomedische engineers vaccins uit.
Tegenwoordig wordt echter meestal een beroep gedaan op engineers om problemen op te lossen die te maken hebben met "wensen" in plaats van "behoeften" - het creëren van jaarlijks uitgebrachte iPhones, infrastructuurprojecten en gemaksproducten.
Hoewel geaccrediteerde engineersopleidingen van studenten verlangen dat zij ethische en professionele overwegingen maken, waarbij zij rekening houden met de gevolgen van de oplossingen die zij creëren in een mondiale, economische, milieu- en maatschappelijke context, gebeurt dit vaak onvoldoende. Het engineering onderwijs gaat er nog steeds van uit dat het produceren en ontwerpen van nieuwe producten meer voordelen dan nadelen heeft voor de samenleving, ondanks het toenemende bewijs van de schade die verspillende producten aan het milieu kunnen toebrengen.
De oplossing is niet, zoals al jaren het geval is, om cursussen ethiek voor jonge engineers te laten verzorgen door ervaren engineers die doordrenkt zijn van de gewoonten en tradities van het vak. Het zit hem meer in het uitdagen van aankomende engineers om na te denken over de vraag waarom de wereld eigenlijk engineers nodig heeft.
Een opleiding met het zwaartepunt "human-centred engineering" roept de vraag op: Waarom zijn niet alle techniek opleidingen mensgericht? Wat is de verhouding tussen mens & techniek qua inhoud? Welke kennis en vaardigheden horen bij het mensgerichte gedeelte? Waar kan zo’n mensgerichte engineer een rol van betekenis spelen?
Wanneer studenten de middelen krijgen om de wereld te verbeteren, moeten ze de kennis en verantwoordelijkheid hebben om dat te doen. Hoewel niet elk opleidingstraject hoeft te worden gepresenteerd als een humanitaire inspanning, kan de uitnodiging om je als engineer af te vragen: "Hé, waarom maken we deze raket ook alweer?" een generatie jonge professionals ontwikkelen die de juiste keuzes maken en realistische veranderingen ten goede beïnvloeden.
Sinds 2018 geeft Fontys Pulsed Academy jongeren het onderwijs dat ze verdienen. Dagen we ze met een eigenzinnige, continu evoluerende onderwijsaanpak uit hun talenten en kracht te vinden. Dat doen we via Fontys Pulsed Academy for Transformation. De afgelopen jaren hebben wij ons portfolio uitgebreid met de master Digital Technology Engineering en de Associate Degree Engineering. Met deze opleidingen acteren wij op het snijvlak van technology, makerschap en ondernemerschap waarbij we werken aan échte challenges die afkomstig zijn uit bijna alle sectoren.